Dorothee van der Veer

Inspirerende verhalen

ervaringen & ontmoetingen

Het mooiste zijn niet onze grote daden maar de momenten van echte ontmoeting, wederzijdse aandacht en betrokkenheid. Hier enkele inspirerende verhalen van Serve the City acties in Rotterdam:

Optrekken met mensen in een nachtopvang
We gaan een nachtopvang schoonmaken in Rotterdam Zuid. Het mooie is dat we dat samen met de mensen doen die hier komen. Het is hard werk en iedereen is trots op wat we samen voor elkaar hebben gekregen en geniet achteraf van lekker eten en samenzijn. We komen hier niet een klus klaren maar werken samen met mensen die vaak het gevoel hebben dat ze er niet bij horen. Een vrijwilliger vertelt: Een man vroeg mij waarom ik hier gekomen was. Of ik stage moest lopen of zo. Ik zei - nee, ik kom gewoon zo. Hij zei - dat maak ik niet vaak mee dat anderen me behandelen als mens en niet alleen als zwerver.

Sporten met kinderen in Delfshaven
Plein 1943 in Delfshaven is op deze zaterdag veel drukker dan normaal: overal zijn kinderen aan het springen, rennen, voetballen, knutselen en limonade drinken. Sportbureau Tino organiseert een sportevenement samen met veel vrijwilligers die met de kinderen spelen, praten en lachen. De kinderen komen uit alle culturen die in deze multiculturele wijk wonen, de sfeer is vrolijk en ontspannen. Een vrijwilliger zegt: Ik weet vaak niet zo goed hoe ik iets kan betekenen voor mensen in deze stad. Maar dit is zo simpel: je doet gewoon wat je leuk vindt - sporten - en daarbij geef je een mooie tijd aan deze jongeren. Het inspireert me om meer betrokken te raken.

Een dag voor de buurt in Overschie
De Bethelkerk in Overschie organiseert een Serve the City dag voor de buurt en klanten van de lokale voedselbank. Er is een springkussen in de tuin, lekkere taarten, een koffiehoekje voor de ouderen, schminken, spelletjes voor de kinderen... Wat vooral opvalt zijn de rust en de aandacht die er zijn om elkaar te ontmoeten en naar elkaar te luisteren. Een vrouw uit de buurt vertelt dat ze een jaar geleden voor het eerst contact heeft gehad met mensen uit deze kerk. Ze waren bij haar komen klussen tijdens een Serve the City actie. Daarna zijn ze in contact met elkaar gebleven. Ze zegt: Ik heb al veel meegemaakt en nog steeds is het leven niet makkelijk maar door die mensen ben ik weer gaan vertrouwen in mensen.

Uitstapje naar de Speeldernis met autistische kinderen
Met een groep kinderen en ouders gaan we ravotten in natuurspeeltuin de Speeldernis. Het uitstapje wordt georganiseerd door Stichting Take Care of Children - ze helpen Rotterdammers met een Afrikaanse achtergrond wiens kinderen autistisch zijn. Ze doen dat omdat ze zien dat mentale handicaps in hun cultuur vaak nog lastig bespreekbaar zijn. Door de ouders en kinderen in contact met elkaar te brengen wordt de isolatie doorbroken. Een vrijwilliger vertelt: soms kon je niet zo makkelijk met de kinderen communiceren maar verder waren het gewoon kinderen en hebben we een hoop lol met elkaar gehad.


Reageren

Naam:
E-mail adres:
Reactie: